събота, 3 май 2014 г.

Компютърен спец върти курбани в манастир

Земеделският министър вкуси благословеното ястие в Църногорската света обител

Компютърен спец прави курбаните в Църногорския манастир "Свети безсребници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. На 2 май по традиция, установена от народната власт от 60-те години на миналия век, на манастирските ливади се прави народен събор. Той не е свързан с църковен празник, но традицията се пази от братството и от няколко години във възстановената обител на този ден има изложение на биопродукти и стоки, произведени в манастирите. По неписано правило празникът се уважава и от министъра на земеделието и тази година съборът беше открит от аграрния шеф проф. Димитър Греков.

Преди да захванат песните си народни певци от региона и гости от столицата, министърът приветства народа и поздрави манастирското братство с 200-годишнината от възстановяването на обителта.

Преди два века по тези места дошли атонски монаси, открили изпепелената от вражи нашественици обител и открили лековитото аязмо. Тъкмо с него започна новото възраждане на манастира преди десетина години.

Хиляден народ се събра в обителта на вчерашния почивен ден. От благословеното ястие опитаха мнозина, сред тях и проф. Греков, както и бившият министър на земеделието Валери Цветанов.

В петъчния ден се пости, затова с благословението на игумена експертът по компютърни технологии Любо, който отскоро се включи сред помощниците на манастира, направи бобена чорба по манастирски. За тези, които не постят, имаше и от биволското кисело мляко, от сиренето и кашкавала, а и гости донесоха вкуснотии.

Обилната трапеза и добрият опит на монасите стана повод земеделският министър да даде за пример манастирското стопанство, което се развива със субсидии и осъществени проекти по Програмата за развитие на селските райони. Проф. Греков съобщи, че в края на май ще бъде пратена в Брюксел новата рамка на програмата.

Автор: Руми Борисова

Източник: вестник "Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар