петък, 16 ноември 2012 г.

Разказват за Църногорския манастир на кръгла маса



Етнолози проучват църкви и манастири от Пернишко

Поклоннически практики и предания свързани с християнски църкви и манастири в София и Софийско ще бъдат обект на доклади на специалистите на дведнувна кръгла маса. Събитието е на тема „Свети места в София и софийско: Наративни традиции и поклоннически практики” и се организира от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Кръглата маса е продължение на темата за Софийската Света гора, предизвикала обществения интерес през последните месеци.

Вчера и днес участниците представят любопитни изследвания, като някои от тях са посветени на свети места от пернишкия край.   В програмата вчера беше включен доклад на проф. д.ф.н. Албена Георгиева „Връщането към религията като път към интеграция”, а доц. д-р Доротея Добрева представи темата „Паметта на Владая: свети мести, места на памет, места на забрава. В следобедното заседание имаше теми за Кръстат в Софийския квартал Лозенец,  свети места в квартал Горубляне, почитта към архиепископ Серафим Соболев в Руската църква в София и др.

Днес кръглата маса продължава с нови събщения. Етнологът   Таня Матанова ще представи новите пространства за посещения в . Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. д-р Милена Любенова има тема „Кладнишкият манастир „Свети Николай Мирликийски чудотворец” – история, наративи, обредност”,  а д-р Боряна Груева ще говори за примитива в стенописите на църквата в пернишкото село Чуйпетлово. 

В заседанието са включени и други теми. Очаква се докладите да бъдат издадени в сборник. Проучването на Таня матанова за Църногорския манастир вече се появи в луксозна брошура, която може да се намери в светата обител.

Автор: Руми Борисова

Източник:  gradski.org

Църногорският манастир „Свв. Козма и Дамян” посрещна гости на храмов празник Източник: http://gradski.org/archives/26183

Църногорския манастир „Свв. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци и тази година посрещна десетки гости на храмовия си празник. Обителта следва православностилния календар, по който служат атонските монаси и повечето православни църкви и празникът на светите безсребреници и чудотворци е на 14 ноември.

Независимо, че дните бяха работни, и тази година в манастира дойдоха много от духовните чеда на игумена схиархимандрит Евгений, гости и приятели на манастира сред които и бившите земеделски министри Нихат Кабил и Валери Цветанов.

Старецът Спиридон от атонския скит, известен като Малката „Света Ана” огласи с невероятното си, боговдъхновено песнопение всенощното бдение преди празника, продължило близо 8 часа, както и празничната света Литургия. В източно-църковното пеене на два клира се включи и хор "Фенер" от Сандански с ръководител отец Владко Тасков.

По време на бдението схиархимандрит Евтений произнесе поучителна проповед за житието и чудесата на светите лечители Козма и Дамян.

От атонския монах дойде и приятната изненада за миряните, дошли на празника. Той беше донесъл със себе си шапката на св. Нектарий Егински (1846-1920 ), която се пази в неговия скит, както и частица от неговите мощи. Те са донесени в неговата обител през 30-те години на миналия век от монаха Авимелех, личен приятел на св. Нектарий. Той е и първият, който е известил светостта на Пентаполски митрополит Нектарий, надарен със способността да прави чудеса още приживе.

С благопожеланието българските духовници да следват житието на канонизирания за светец през 1962 г. св. Нектарий Дядо Спиридон разреши на йеромонах Никанор от манастирското братство и на енорийския свещеник от Брезник Константин Стойчев да служат със светините по време на св. Литургия.

Докато гостите опитваха постната манастирска трапеза на празника за доброто им настроение, каквато традиция има от няколко години, се погрижиха Яне и Елена Каменарова с формацията си „Леб и вино”. Те пеят и в хора "Фенер".

Празникът продължи до късно следобед в благи приказки и благословени почерпки.
Автор: Руми Борисова

Източник: gradski.org

сряда, 7 ноември 2012 г.

Йеромонах Никанор: Да се помолим за Патриарх Максим

Да се помолим за патриарх Максим и да запалим свещ за него, прикани през медиите вчера йеромонах Никанор от Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Наред с високопоставените клирици, популярният монах беше сред духовниците, потърсени от журналистите след кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. Той припомни, че е хубаво свещ за Светейшия патриарх да се пали в продължение на 40 дни.

Запитан в пряк текст дали се страхува Църквата да не бъде оглавена от човек, който няма страх от Бога, отец Никанор заяви, че от една страна не е спокоен за Църквата, но от друга страна не го е страх, защото тя е Христова. По думите му не човеците спасяват Църквата, а те самите в Църквата се спасяват. Според него Българската православна църква отдавна се оглавява от хора, които нямат страх от Бога и Патриарх Максим не е бил първият, който се е съобразявал с волята на управляващите, а не на Бога.

В Църногорския манастир беше отслужена заупокойна молитва за спасение на душата на покойния патриарх от йеромонах Никанор и енорийския свещеник от Брезник отец Константин Стойчев. Както във всички храмове в страната, камбаните биха траурно до обяд. Беше окачен и траурен флаг.

Автор: Руми Борисова

Източник: gradski.org