сряда, 18 април 2012 г.

Христос възкръсна!

Христос воскресе!

Радостната вест за Възкръсналия Богочовек, за победата и тържеството на живота и тази година отново се разнесе сред християните на Земята.

Христос възкръсна от мъртвите, за да възкреснем заедно с Него и да се освободим от оковите на греха.

Преславното Христово Възкресение е повод за наслада за всеки, който е благочестив, който истински почита Бога и Го обича искрено.

И ако и да не осъзнаваме това и даже да не знаем за него, то е в нас и затова на този най-голям сред празниците празник, пълним храмовете.

Множествен народ изпълни и двора на Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян”. Там времето се мери по астрономическия календар и тези, които се ръководят от гражданския часовник не издържаха, но най-верните останаха докрай.

През цялата Страстна седмица и в нощта на Възкресението вдъхновените богослужби се водеха от йеромонах Никонор с блогословението на игумена схиархимандрит Евгений.

„Няма друг такъв празник в никоя човешка култура, в никое друго човешко общество освен християнското и в никоя друга човешка религия. Великден е уникален празник, защото всички религии празнуват рождени дати, смърт на някакви техни бележити личности, някакви особени знамения и чудесни събития, но празник на Възкресението няма нито една друга човешка религия – защото не е имало и такъв факт. Този е най-големият празник, защото всеки от нас иска наистина да живее вечно… Кой човек иска да умре?!?”, обяснява монахът Никанор.

Светлостта на този празник е неизмерима. Осъзнаването на това какво празнуваме на този празник и от най-голямо отчаяние може да ни извади и да ни даде радост в душите, учи духовникът и думите му попиват всички, събрани на празничния ден в обителта.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 18.04.2012

събота, 14 април 2012 г.

Kризата ще си отиде, когато всички казват, че никога няма да си отиде

Кризата е естествена и придвидима, сподели отец Никанор, бивш брокер, а сега монах в Гигинският манастир (Черногорският манастир).

 „Пазари са възходящи и низходящи – когато надделяват оптимистите, цените се качват, когато всички оптимисти си купят и няма на кого да продадат започва спад,“ споделя той пред Нова телевизия.

Според него „кризата ще си отиде, когато всички казват, че никога няма да си отиде“. Окончателно ще можем да говорим за край на кризата през 2020 г., казва отец Никанор.

Вярата е една дългосрочна инвестиция, споделя отец Никанор. Ако инвестираме в духовното, ние ще се спасим като общество, допълва той, като казва, че християнството определено не са празни приказки.

В днешно време всеки подминава страдащия човек и по този начин Бог няма да помогне, когато той има нужда от него.

Според отец Никанор „богатството не е грях, злоупотребата с богатството е грях“.

Източник: profit.bg