сряда, 24 ноември 2010 г.

Да удариш манастирска камбана на 10

Деца от СИП по религия в 10-то училище посетиха манастира над Гигинци 

В Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци проведоха вчера своя урок по родолюбие, вяра и религия децата от ІІІ „А” клас в 10-то основно училище в Перник.

Тяхната учителка г-жа Романова за 4-та поредна година води часове по религия като свободно избираем предмет, а когато бяха първокласници в своето училище нейните ученици имаха среща с монасите от светата обител, които ги посетиха в клас. Какво и колко ще

неделя, 14 ноември 2010 г.

Богослужба по атонски в Гигинския манастир


Монаси от Балканите огласиха Църногорската планина в прослава на Бога и молитва към Него

Два дни богослужби по атонски тертип извършват монаси от Балканите в манастира над село Гигинци. Братството от Църногорската света обител, носеща името на светите безсребрени лечители Козма и Дамян, почитат техния празник по староотеческия календар. И още от събота там започнаха празници.

За среднощно бдение се събраха миряни и официални лица. Както се прави Светогорските манастири, служиха българи, сърби и гърци. Службата поведе йеромонах Серафим игумен на Суковския манастир в Сърбия. С него тук бяха и двама монаси от сръбското братство.
Игуменът архимандрит Евгений

Старецът Спиридон от скит на атонския манастир „Малката св. Анна” пък водеше църковни певци от Солун. В службата се включи и игуменът на Чипровкия манастир архимандрит Василий, църковни певци от София и архимандрит Теофан, без когото не бива празнична служба в обителта. Служението продължи до малките часове на нощта.

Областният управител Иво Петров и съпругата ми и болничната шефка от Перник д-р Вяра Церовска със съпруга й също бяха сред богомолците.

 Около 10 часа днес в двора на манастира започна водосвет, а по късно и празнична света

неделя, 7 ноември 2010 г.

Путин и Борисов в Гигинския манастир в неделя?

Българският премиер Бойко Борисов ще посети храмовия празник в Църнтогорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци в неделя. Възможно е с него там да отиде и премиерът на Русия Владимир Путин, който предния ден ще бъде в България.

Ако Путин не посети обителта, то негов представител със сигурност ще бъде там, научи от свои източници Градски вестник.

Днес в манастира да проверят до къде са стигнали обновителните работи бяха министър