неделя, 25 юли 2010 г.

След Ройтерс и Синхуа прави видео за киселото мляко в Гигинци и Трън

Екип на Китайската държавна агенция Синхуа прави видео репортаж за българското кисело. За обект на снимките са избрани Църногорският манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци и музея на киселото мляко в трънското село Студен извор.

Голяма група китайци, сред които шефът на кореспондентското бюро на Синхуа в България, а то съществува от 1956 г. без прекъсване, представители на китайското посолство и много техни приятели се стекоха в манастира преди ден. Репортерът и операторът са българи, затова проблем с комунискацията нямаше. На видеото бяха запечатани кадри от пашата и доенето на биволите от манастирското стадо. После екипът присъства и на тайнството на квасенето и запечата как с кръст и поцвъркване живителната бяла течност се оставя на подходяща температура под действието на лактобацилус булгарикус.

Кадрите ще се видят по цял свят, защото видеото ще бъде качено в интернет чрез новия сателитен канал CNC на Синхуа, който излъчва 24-часови тв информационни програми на английски език с огромно покритие от 1 юли тази година. Новият канал се предава на територията на Азиатско-Тихоокеанския регион, Европа, Северна Америка и Африка чрез сателитна връзка, по кабелната мрежа и интернет. Така манастирът над Гигинци и неповторимото биволско мляко отново ще стане достояние на милионна публика.

Киселото мляко не е непознат продукт за китайците. От началото на 2009 в китайската търговска мрежа се продава нов вид подсладено кисело мляко с името „Момчиловци", но това, което похапнаха китайските гости на манастира е несравнимо по вкус. Шефът на групата от 11 човека си купил наведнъж 25 кофички, а после питал дза още. През зимата в Гигинци Синхуа снимала сурвакарския празник и така научили за манастирското мляко, споделиха българите в екипа. Вчера китайците са били и в единствения по рода си музей на киселото мляко в трънско.

 Автор: Руми Борисова 

 Източник: Градски вестник