вторник, 18 май 2010 г.

Йеромонах Никанор на дискусионен форум

С превратни възгледи за християнските деноминации извън православието и за демокрацията взриви аудиторията на дискусионен форум за християнските ценности и демократичната държава йеромонах Никанор от Църногорския манастир миналата вечер в Перник.

Отчето беше категоричен, че всички християни, които не са православни са еретици и че демократичната държава е враг на християнските ценности.

Според него натрапената ни от комунизма и демокрацията ценностна система е довела до пустинята, в която живеем, а учителите са без авторитет и едва оцеляват, а българската нация намалява с всяка изминала година.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 18.05.2010

неделя, 2 май 2010 г.

Премиерът на събор в Гигинци

Бойко Борисов обеща до ноември светата обител да бъде завършена 

Хилядно множество и тази година се събра на традиционния народен събор по поляните край Църногорския манастир „Св. чудотворци и безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци.

Гост на светата обител, за да провери как вървят възстановителните работи беше и премиерът Бойко Борисов. Той дойде с почти половин часово закъснение от уречения предварително час заради огромното задръстване по пътя към манастира. Дано се сети така пътя да бъде асфалтиран, коментираха хората докато го очакваха край манастирските стени.

Борисов разгледа новото строителство, запали свещици пред стария манастирски храм и се помоли за здраве и успех за всички. После мина да бъде поръсен със светена вода в новата фила, издигаща се пред бъдещия манастирски параклис с голяма многофункционална зала под него.

Свои икони дърворезби и витражи там бяха подредили на импровизирана изложба пернишките творци Румен Димитров и Светослав Савов.

Премиерът Бойко Борисов помага на този манастир и е поел ангажимент да продължи да помага, за да го завършим – с тези думи приветства високия гост игумена на светата обител архимандрит Евгений.

До ноември тази година манастирът ще бъде завършен – каза в отговор Бойко Борисов. Той припомни, че познава монасите още от времето, когато беше кмет и още тогава даде безвъзмездно 500 кв. м павета за пътя край манастира.

Правим този манастир за вас, за нас и за Началника горе, когото трябва да уважаваме много, каза още Борисов.

Игуменът дядо Евгений и отец Никанор подариха на госта си Евангелие, за да управлява мъдро, икона-диптих с образите на Пресвета Богородица и Иисус Христос и копие на храмовата икона на светите безсребреници Козма и Дамян, направена от камък от майстори от Перник. Монасите го посъветваха да ги държи в кабинета си.

Близо 470 хил. лв. е предоставила държавата за строителството на новото манастирско крило от 2007 г. до сега. За тази година са отделени 60 хил. лв.

До момента са вложени над 1 мил. лв., като в тази сума се включват и дарения от граждани и фирми. За довършването на новото крило са необходими 150 хил. евро.

Народният събор продължи с изпълнения на народния певец Илия Луков, който е един от дарителите за възстановяването на манастира.

Областният управител на Перник Иво Петров поведе най-дългото хоро, извивало се някога по манастирските поляни, което продължи близо 20 минути, но никой не се пусна.

Гости на концерта бяха и народните певици Любка Рондова, сестрите Ива и Ева Валентинови, Кристина Карамфилова, Веселка Стамболиева, Боряна Христова и други млади изпълнители от пернишко.

Сред гостите на празника бяха народните представители Ирена Соколова и Владислав Димитров, министърът без портфейл Божидар Димитров, заместниците на пернишкия губернатор Георги Шарлачки и Радослав Йорданов, кметът на Перник Росица Янакиева и нейният заместник Иванчо Христов.

Монасите помолиха премиера за финансова помощ от около 150 хил. лв., като за довършването на манастира са нужни още толкова.

Досега държавата е дала близо половин милион, тази година са заделени 60 хил. лв. Във възстановителните работи през последните три години са вложени общо над 1 милион лв.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 02.05-2010

Премиерът Бойко Борисов вади ГЕРБ от парламента при вот на недоверие

Премиерът Бойко Борисов в Църногорския манастир
Ако БСП внесе вот на недоверие, ще извадя ГЕРБ от парламента, закани се премиерът в Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци вчера. ГЕРБ няма да участва във взимането на такова решение в Народното събрание, категоричен бе министър-председателят по повод зададен му въпрос дали ще има промени в кабинета.

Щом усетят, че безсилието им е огромно, започват да говорят срещу Дянков. Ако не им харесва нашето управление, да търсят вот на недоверие, каза още той. Това според него обаче би било политическа криза и щом социалистите я искали ГЕРБ нямало да участва.

БСП бърка 1 май с 1 април, коментира още премиерът казаното от Сергей Станишев по време на чествания от социалистите с протест празник на труда. Той се възмути от твърденията, че ГЕРБ ще намаляват пенсиите и ще увеличават цените, както и от коментарите за предложенията за вдигане на ДДС, които така и не са изяснени още.

Във всеки случай Борисов отрече твърдението на Станишев, че вече е взето решение за вдигане с 4% на ДДС. Не обръщайте внимание на бившия кабинет, половината от който е разследван и половината, от който ще влезе в затвора, даде съвет на журналистите Борисов.

В манастира премиерът обеща в сряда след заседанието на Министерски съвет да обяви мерки, от които народът ще бъде доволен. По някаква причина журналистите масово решиха, че става дума за антикризисни мерки, но министър-председателят не уточни това.

Десетина минути той разговаря на ухо с бившия финансов брокер, а сега монах - Никанор. Не пожела обаче да сподели дали е търсил съвета му за излизане от кризата.

По въпроса за номинацията на вътрешния министър Цветан Цветанов за президент, Борисов отложи коментарите за след една година. Интересът на народа към посещението на премиера в светата обител беше повече от огромен.

Хиляди се бяха събрали да го зърнат и да се здрависат с него, което може да се тълкува като безусловно одобрение. Преди година на същия традиционен народен събор в манастира дойде тогавашния премиер Сергей Станишев, но нямаше толкова народ.

Любов, любов, но и мойта е като поговорката "вода гази жаден ходи", то е нещо като вашата участ, коментира Борисов с отец Никанор истерията, която предизвиква при всяка своя публична проява.

Автор: Руми Борисова

Източник: Градски вестник - 02. 05. 2010