четвъртък, 29 април 2010 г.

Монаси се помириха със селяни по дело за клевета

Йеромонах Никанор, със светското име Христо Мишков, от братството на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” и четирима възрастни мъже от брезнишките села Гигинци и Непразненци постигнаха споразумение по дело за клевета.

Пред съдията бяха представени и подписани писмените спогодби, че подсъдимите и тъжителят взаимно си прощават и делото бе прекратено. Стоян Аначков, Петър Божков, Александър Антов и Стойне Велков изразиха съжалението си, че заради подвеждаща информация, дадена им от служебно лице, са казали публично неверни твърдения за манастира и манастирските имоти.

Спогодбата беше постигната в навечерието на традиционния народен празник, който се вдига край светата обител всяка година на 2-ри май.

Подобно споразумение е постигнато и с областния председател на партия „Атака” Румен Ваташки, но поради служебната му ангажираност, той ще го подпише по-късно.

Възрастните мъже и отец Никанор се разбраха, че четиримата ще помагат на манастира, както са го правили и по-рано.

Автор: Руми Борисова

Източник: Градски вестник - 29.04.2010

неделя, 25 април 2010 г.

Канят премиера на събор с манастирско сирене и мляко

Игуменът на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци архимандрит Евгений и йеромонах Никанор отидоха с пълни торби при Бойко Борисов миналата седмица.

В манастира, който се ремонтира в последните години с помощта на държавата, се произвежда биволско кисело мляко и отците занесоха като армаган на премиера сирене и мляко собствено производство и вино от манастирските лозя в знак на признателност.

Журналисти от столичните медии ги засекли в приемната на Министерски съвет и така разконспирирали мисията на духовниците. "Искахме министър-председателят да опита екологичната храна и да помогне за включването ни към европейските програми. Помолихме го и да съдейства за довършване на ремонта в манастира", им обяснил архимандрит Евгений.

От името на манастирското братство двамата монаси поканиха премиера на традиционния народен събор, който става всяка година на 2 май край стените на светата обител. Те се срещнаха и с областния управител на Перник Иво Петров, който ще окаже съдействие по организацията на празника.

Тази година на поляната край манастира от 11 часа на 2 май народният певец Илия Луков ще поведе най-голямото хоро.

Монасите се обръщат към всички боголюбиви хора да се присъединят и да дадат своята лепта за довършването на светата обител.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 25.04.2010

вторник, 13 април 2010 г.

Националист и монаси пушат лулата на мира

Румен Ваташки
Областният председател на „Атака” в Перник доц. д-р Румен Ваташки и монасите от Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ пушат лулата на мира.

На пресконференция вчера Ваташки съобщи, че взаимно оттеглят съдебните искове един срещу друг. По думите му преди Великден той и от. Никанор взаимно си простили.

Заради исковете от по 10 000 лева срещу него от духовниците, Ваташки поискал обезщетение за обида от 30 000 лв.

Според казаното от местния лидер на „Атака” административният съд е отхвърлил препоръката на Комисията за защита от дискриминация Ваташки да се извини публично, чрез платена публикация в Градски вестник.

Предстои да се подпише споразумение, което да се отнася и до няколко възрастни мъже от селата Гигинци и Непразненци, срещу които от. Никанор също беше предявил съдебен иск, обясни Ваташки.

Автор: Руми Борисова

Източник: Градски вестник - 13.04.2010

сряда, 7 април 2010 г.

Черпят деца в риск с манастирска чорба

Църногорският манастир беше посетен от клиенти на Превантивно-информационния център 

Деца в риск похапнаха постна гъбена чорба в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Седем момчета и момичета, които са клиенти на пернишкия Превантивно-информационния център посетиха в края на миналата седмица светата обител, заедно със своите обществени възпитатели.

Пътуването беше организирано от Духовния обществен съвет по молба на Центъра. То стана възможно с любезното съдействие на транспортната фирма „Бус-Перник”.

Децата са социално слаби семейства. Три от тях са настанени в приюта за безнадзорни деца в кв. „Калкас”. Някои имат и прояви, заради които имат назначени обществени възпитатели от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Те разгледаха манастира, научиха за историята му. Порадваха се на малките в стадото от биволи, което е в манастирското стопанство, а и на другите животни.

Момчетата се накачулиха на трактора и решиха, че могат да помагат. Неотложни дела в София попречиха на монасите от манастира да посрещнат малките си гости, но обещаха да компенсират отсъствието си с нова среща. Тогава освен почерпка с манастирска гозба ще има и съкровен разговор за доброто и злото.

 Автор: Руми Борисова 

 Източник: Градски вестник