петък, 25 декември 2009 г.

Японец учи от монаси как се кваси мляко

Професор от страната на изгряващото слънце проучва по света традицията в преработката на мляко. Църногорският манастир стана отправна точка на неговото изследване 

През сняг и преспи да проучи опита в обработването на биволското мляко вчера в Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци дойде професор от Япония.

Ученият е от реномиран университет по живодновъдство в най-северния японски остров Хокайдо. Той е обиколил много краища по света, за да изследва народните традиции в изработването на всевъзможни продукти от мляко.

Проф. Масахиру Хирата научил за братята в манастира от медиите включително и в родината си и пожелал да види на място какво правят те от ценната суровина.

Водеше го нашенско момиче. Студентката по бизнес антропология в Осака, Мария случайно се запознала с него по време на изложба в своя ВУЗ и така се стигнало до визитата.

Като истински спец по квасенето на мляко и по правенето на сирене йеромонах Никанор въведе госта в тайните на изкуството да направиш кисело мляко, което с нож да се реже и да създадеш сирене, което се топи в устата.

Японецът се захласна по технологиите, но още повече се впечатли от вкуса на екологичните продукти. По думите му сиренето на монасите няма аналог по света, даже и във Франция, която се смята за люлка на сирената.

 Проф. Хирата ще остане приятел на светата обител и ще разказва за подвига на монасите, които заедно с тежката задача да възродят манастира, подържат стопанство и се грижат за 84 бивола.

Автор: Руми Борисова

Източник: Градски вестник - 25. 12. 2009