вторник, 28 ноември 2006 г.

Гигинци гони по слава Туин Пийкс

Зевзеци смениха табелата и объркаха купувачи на лек за алкохолици. Приличаме си само по совите и двата върха, твърдят местните


Някъде между сръбската граница и София се спотайва брезнишкото село Гигинци. В тихата утрин на 15 септември стотината жители на планинското селище се събуждат от странна мълва - някой е сменил входната табела. Неизвестни са я пребоядисали. И вместо надписа Гигинци на табелата се мъдри... Туин Пийкс. Няма версия кой и защо го е направил.
Името на едноименния сериал на Дейвид Линч в превод означа "върховете близнаци". Два такива има около селото.
А табелата Туин Пийкс стои над 2 месеца. 
Заради нея гостите на селцето влизат в него и го подминават в търсене на Гигинци. На изхода на селището стърчат два ръждясали пръта - там от години табела няма. Затова жителите на Гигинци се смеят "който влезе тук, никога не излиза".
Така селото съвсем се изгуби, то и без това не е известно на много хора. Преди години тук живял човек, който от билки правел специален прах за лечение на жълтеница и цироза. Мъжът починал, сега прахчета се правят от зетя и снаха му. Лекари от София и Перник продължават да препоръчват на пациенти алкохолици цяра. За тези два месеца обаче немалко хора са се опитвали да открият изгубеното село, за да се сдобият с ценните прахчета. Влизали в Туин Пийкс, но не излизали, защото липсва табелата за края на селото.
Пощальон в жълт дъждобран, яхнал колело, кръстосва пустото на пръв поглед Гигинци. Много говореха хората за табелата Туин Пийкс, големи дебати имаше, разказва той със загадъчна усмивка. Но отказва да каже кой как е приел смяната на името на селището.
Зевзекът  Васил Найденов
се появява на площада отнякъде. "Не съм певецът. От Велико Търново получих нагреватели за маслени радиатори, помислили, че съм Васко Кеца", обяснява той. Председател е на земеделската кооперация. Като заложник съм тук, не получавам заплата, казва Васил Найденов. Усмихва се загадъчно, но не издава и звук, като стане дума за табелата.
Единственият, който се осмелява да говори, е кметският наместник Радослав Христов. Той признава, че седмица по-късно е разбрал за сменената табела на селото. Чул как младежите в Гигинци се майтапят. Запалил колата и по нощите с едно фенерче разгледал надписа. Обадил се веднага на кмета на общината, в полицията в Брезник и в пътното управление. Никой от тези хора обаче не се впечатлил. Нека си стои, и бездруго чакаме нови табели, бил отговорът.
Нищо тайнствено не се случва тук
Това за мен е майтап на младежи от селото, иначе кой ще седне да пише такива неща, коментира Радослав Христов. Според него няма причина и връзка с мистериите от сериала "Туин Пийкс". Няма убийства, няма престъпления в Гигинци.
"Може би от събитията", казва малко по-късно Христов. И обяснява, че манастирът над селото е взел 4500 дка гора. От хората. Наместниците на Гигинския манастир представили пред Брезнишкия съд документи от турско време, че горите са на светата обител.
Изрових документи от 1945 г. от Държавния архив и ги сравних с тези в общината - те са еднакви - манастирът има само 450 дка гори. Хората обаче изтръпнаха, обяснява кметът.
Радослав Христов разказва, че в селото живеят предимно пенсионери. През последните пет години починаха 50 души, селото изчезва, роди се само едно дете - моето, казва кметският наместник на Гигинци. И с усмивка признава - наистина има сови като в истинския "Туин Пийкс", но нашите са в гората.

Авттор: Антоанета ПЕТЕВА
Източник: paper.standartnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар